Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Menstruatieklachten: Behandeling met acupunctuur en chinese kruiden

Het is opmerkelijk hoeveel vrouwen klachten hebben die gerelateerd zijn aan de menstruele cyclus. Het kan dan gaan om een onregelmatige cyclus, hevige menstruele bloedingen, tussentijdse bloedingen, hevige pijn (al dan niet gerelateerd aan endometriose), uitblijvende menstruatie, etc.
Eigenlijk hoort menstruatie geen klachten te geven. Met acupunctuur en kruiden zijn de meeste menstruatieklachten goed en makkelijk te verhelpen. Het is wel belangrijk naar de onderliggende oorzaak te kijken. U leest daar hieronder meer over.

Meer over Menstruatieklachten

PMS, onregelmatige cyclus, hevige bloedingen, tussentijdse bloedingen

Premenstrueel syndroom (PMS) is wel de meest voorkomende verstoring van de cyclus. De symptomen zijn: emotionele verstoringen, buikpijn, acne of hoofdpijn. Deze klachten treden op voor of bij het begin van de menstruatie. Vaak gaat dat ook gepaard met stolsels bij het bloed, of met een aarzelend startende menstruatie. Je zou PMS klachten kunnen zien als het beginstadium van andere cyclus gerelateerde klachten.
De Chinese geneeswijze legt deze klachten uit als een stagnatie van lever qi en/of lever bloed. Dit kan gepaard gaan met koude, hitte en leegte. Al die bijzonderheden zijn ook af te lezen aan de eigenschappen van de cyclus, maar ook uit pols- en tongdiagnostiek.
In vrijwel alle gevallen is er vrij makkelijk wat aan te doen. Meestal gebruiken we daarvoor een combinatie van kruiden en acupunctuur. In dat geval doen we lichaamsacupunctuur in de week voorafgaand aan de menstruatie. Als je alleen acupunctuur doet behandel je in het begin elke week, daarna om de twee weken. In vrijwel alle gevallen zie je menstruatie al direct veranderen. We hebben meestal 3-4 maanden nodig om het probleem helemaal opgelost te krijgen. In die periode hebben we het ook over je situatie, en wat je zelf kunt doen om menstruatieklachten te verminderen.

Uitblijvende menstruatie (amenorhoea), vervroegde overgang

Menstruatie komt soms niet op gang in de puberteit (primaire amenorhoea). Het komt ook voor dat de menstruatie niet direct op gang komt bij vrouwen die een tijd een anticonceptiepil hebben geslikt. Het kan zijn dat dit gepaard gaat met dezelfde klachten als hierboven beschreven, maar kan ook gepaard gaan met weinig klachten. In deze situaties zie je vooral stagnatie klachten en een relatief groter aandeel leegte klachten. Ze zijn net als de bovenstaande categorie goed te behandelen (3-4 maanden, kruiden icm acupunctuur)
Volgens de Chinese geneeswijze vindt de overgang (menopauze) plaats rond je 49e (7 x 7 jaar). Natuurlijk kan dat iets later of iets eerder zijn. Het uitblijven van menstruatie, al dan niet in combinatie met opvliegers en andere overgansklachten is een teken dat er iets aan de hand is. Ook hier is dat vaak te wijten aan een stagnatie of een energietekort. Het is ook goed te behandelen. Voor meer informatie over overgangsklachten: Meer over Overgangsklachten. Bij sommige vrouwen stopt de cyclus bij hormonale stimulatie gedurende IVF, ICSI (soms IUI) traject. Dit wordt ook vervroegde overgang genoemd, maar is mijns inziens slecht een hormonale verstoring (stagnatie). Deze is in mijn ervaring goed te behandelen (4 patientes, 100%) Meer over Vervroegde overgang.

Endometriose, ovarium cystes (PCOS), myomen (vleesbomen)

Dit zijn aandoeningen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze (vanuit de Chinese geneeswijze bezien) gepaard gaan met een hevigere stagnatie. We hebben het dan over bloedstagnatie en/of slijm stagnatie*. Behandeling met kruiden en acupunctuur is over het algemeen in staat om de klachten te verminderen, maar er is meer tijd voor nodig.
In het geval van endometriose is het niet duidelijk in hoeverre behandeling het echte probleem oplost. Het is moeilijk om in geval van kinderwens in combinatie met bestaande endometriose een prognose te geven voor behandeling. Maar ik ben me er het laatste jaar meer mee bezig gaan houden, en het resultaat verbaasde me (2 natuurlijke zwangerschappen bij matige endometriose binnen een half jaar, 1 zwangerschap dmv IVF binnen 9 maanden). Waarschijnlijk bestaan er grote verschillen in behandelresultaten dus het zeker belangrijk de nodige reserve in acht te nemen.
Voor vrouwen met een myoom (een goedaardig spierweefsel gezwel dat over het algemeen ook gepaard gaat met hevige menstruele bloedingen) is het vaak mogelijk om de pijnklachten en hevige menstruele bloedingen te verminderen. De literatuur geeft aan dat het moeilijk is om dieper gelegen myomen te laten verdwijnen. Behandeling neemt de nodige tijd in beslag, en vindt plaats met kruiden en acupunctuur.

Heb je meer vragen of wil je een afspraak maken? Bel of mail dan naar de praktijk.

* opm: als in de Chinese geneeswijze gesproken wordt over organen, bedoelen ze niet specifiek het westerse orgaan, maar een set functies die toe wordt geschreven aan een orgaan. Deze komt overeen met de segmentale indeling van de mens in endoderm, mesoderm en ectoderm. Datzelfde geldt voor beschrijvingen als qi stagnatie, bloed stagnatie en slijm stagnatie: Het zijn sets van symptomen zoals waargenomen vanaf de buitenkant.

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst